Învață

Lupul
(Canis lupus)

Lupul este un carnivor cu o ierarhie riguroasă în cadrul haitei și foarte teritorial. Este un animal de talie mijlocie, cu lungimea de circa 130 cm și cu o greutate de până la 70 kg. Mușchii cefei sunt foarte dezvoltați, ceea ce-l ajută să care prada, dar este doar o credință populară că n-ar putea să-şi întoarcă capul. Blana este de culoare roșcat-cenușie în timpul verii și cenușie deschis iarna, mai apropiată de albul zăpezii pentru a se putea face nevăzut de pradă. Mirosul, auzul și văzul sunt foarte dezvoltate.

Ierarhia haitei de lupi face ca perechea ce participă la reproducere să inhibe instinctul de împerechere al celorlalți membri ai grupului. Lupul are o singură parteneră toată viața și masculul se ocupă de procurarea hranei. O femelă fată în jur de 7 pui, dar uneori ajunge şi la 13. Bârlogul este amenajat în galerii cu mai multe ieșiri, în vizuini de vulpe, marmotă sau bursuc, sub rădăcini de copaci bătrâni. Se hrăneşte cu cerbi, căprioare, mistreți și animale domestice, dar şi cu prăzi mărunte: șoareci, broaște, șopârle, insecte. Strategia de vânătoare este învăluirea pe flancuri și hăituirea prăzii până la epuizare. Speranța de viață este de 15 ani.

Cele 23 de specii de lup trăiesc peste tot în Europa, Asia şi America de Nord. Lupul este unicul strămoş al câinelui, primul animal domesticit de om.

Venerat datorită aspectului și inteligenței, dar și demonizat din cauza ferocității și vicleniei (în literatură), lupului i se potrivește zicala românească: „Rău cu rău, dar mai rău fără rău”. Lupul a intrat în concurență cu omul încă din neolitic, odată cu domesticirea animalelor. Deși prădează un număr mare de animale, poate fi considerat un sanitar al naturii, deoarece elimină indivizii bătrîni, bolnavi şi neperformanți. În felul acesta face o selecție naturală, menținând vigurozitatea populațiilor animalelor prădate.

În secolul al XIX-lea a avut loc o „acțiune” concertată a țărilor europene pentru eliminarea lupului, motivată de pagubele aduse turmelor de oi. S-au folosit vânători și momeli cu stricnină, dar efectele au fost şi mai păgubitoare: vigoarea genetică a speciilor prădate (cerb, căprioară) a scăzut foarte mult şi au dispărut trei specii de vulturi hoitari (zăganul, vulturul negru și vulturul cenușiu), acestea au fost principalele victime ale momelilor cu stricnină.

Astăzi lupul este specie protejată în Europa, inclusiv în România, iar populaţia şi-a revenit (avem circa 3000 de lupi), fiind permanent monitorizată.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles