Învață

Ursul brun

Ursul este un carnivor mare (la noi masculul ajunge la 300 kg), de culoare brună, dar aceasta variază foarte mult de la negru la cafeniu și chiar galben, după vârstă, anotimp și zona geografică. Are corpul masiv și mersul greoi, dar în fugă (galop) depăşeşte viteza omului. Are vederea slabă, dar auzul și mirosul sunt excelente. Când se orientează, se ridică în poziție bipedă.

„Urs” este denumirea generică pentru opt specii, răspândite în emisfera nordică, care se înmulţesc între ele. Dintre toate, ursul brun, care trăiește și la noi în țară, are arealul cel mai vast: Europa, jumătatea nordică a Asiei, America de Nord şi Alaska). Din această specie fac parte ursul Grizzly, ursul Kodiak (cu o greutate de o tonă) și chiar ursul alb din Arctica.

Locuieşte în păduri de conifere și foiase, având activitate diurnă. Se hrănește atât cu animale, cât și cu plante (ursul panda, din aceeași categorie, se hrănește exclusiv cu bambus). La noi, ursul mănâncă după anotimp. Primăvara se hrănește mai ales cu cadavrele sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna, apoi cu cerbi, căprioare, mistreți și animale domestice (oi, vaci, porci). Vara mănâncă mai multe fructe decât animale (zmeură, mure, afine, merișoare), iar toamna regimul aste aproape exclusiv vegetarian. În felul acesta ursul poate să-și facă o rezervă de grăsime pentru iarnă de până la 40 % din greutate. Mai mănîncă jir, miere, furnici, albine și viespi, ciuperci (iuțari, hribe, trufe), mamifere mici, păsări.

Ciclul de viață la urs este spectaculos. Un mascul se împerechează cu mai multe femele, iar femela cu mai mulți masculi. O femelă naște până la 4 pui și aceștia pot proveni de la tați diferiți, fapt benefic pentru diversitatea genetică. Împerecherea are loc în mai-iunie apoi partenerii trăiesc izolat. Toamna, femela își amenajează un bârlog bine capitonat cu crengi, frunze, iarbă uscată, într-o grotă, sub rădăcinile unor copaci cazuți, în furnicare, sau chiar își sapă adăpostul. Bârlogul poate fi folosit mai mulți ani. Apoi ursul intră într-un somn de iarnă (cu temperatura corpului scăzută cu câteva grade, cu bătăle inimii și respirația foarte rărite).

La naştere puii cântăresc până într-o jumătate de kg (pentru a nu epuiza mama, care în timpul iernii nu se hrănește) și sunt alăptați uneori până în anul următor. Femela poate adopta puii orfani. Dat fiind că puii sunt îngrijiți de femelă până la trei ani, uneori masculul ucide puii pentru a-i induce femelei instinctul de împerechere. Speranța de viață la ursul brun este de 30 de ani.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles