Învață

Acvila de munte
(Aquila chrysaetos)

Acvila, numită și pajura de munte, este una dintre cele mai mari și mai rare păsări de pradă de la noi. Simbol al puterii și nobleții, a fost însemnul legiunilor romane şi se găsește pe stema a șase țări europene.

Deschise, aripile ating peste doi metri lungime, iar femela poate atinge o greutate de până la şase kilograme. Penajul este de culoare brun închisă, iar creștetul capului și ceafa, roşu-arămiu. Fiind o pasăre de pradă, are gheare puternic încovoiate și ascuțite, un cioc coroiat, precum şi o vedere excepţională, cu care poate localiza prada de la trei kilometri distanță.

Trăiește peste 30 de ani, formează o singură pereche toată viaţa şi nu-și părăsește niciodată teritoriul. Îşi construieşte cuibul pe stânci abrupte, ferit de ploaie şi de soare, şi nu-l părăseşte ani la rând (acvilele care trăiesc în Scoția sau în Finlanda îşi pot face cuibul în copaci sau chiar pe pământ). Pe lângă cuibul principal, care poate avea o circumferinţă de până la trei metri, perechea de acvile construiește în apropiere alte câteva cuiburi mai mici ca loc de repaos şi pentru a se feri de paraziţi. Printre crengile uscate ale cuibului mare cuibăresc păsărele mici care se hrănesc cu insectele şi paraziţii de aici. De unde provine proverbul latin: „Aquila non capit muscas” – „Acvila nu prinde muște”.

La începutul lunii martie, femela depune două ouă la interval de câteva zile, iar incubația durează o lună şi jumătate. Rareori supraviețuiesc ambii pui şi de obicei puiul mai mic e aruncat din cuib sau chiar consumat. Puii rămân în cuib două luni şi încă o jumătate de an în preajma părinţilor pentru a învăţa să zboare şi să vâneze. Durează până la cinci ani până să-şi formeze perechea.

Acvila de munte trăieşte în Europa, în Africa la nordul deşertului Sahara, în Asia la nordul munţilor Himalaya, precum și în America de Nord, motiv pentru care s-a diversificat în şase subspecii. La noi în țară acvila de munte numără până la 150 de perechi, răspândite în Munții Carpați, inclusiv în Apuseni. Nu vânează în aer şi nici în pădure, având nevoie de spaţii deschise cu vizibilitate. Se hrăneşte cu iepuri, iezi de capră neagră și căprioară, cu marmote, jderi, vulpi și foarte rar (mai ales iarna) cu păsări, precum cocoșul de munte sau potârnichea. Acvila deține recordul de viteză în zbor: 321 km/h în timpul plonjării asupra prăzii şi poate căra în zbor o greutate de până la şase kilograme.

Din cauza folosirii armelor de foc pentru vânătoare şi a extinderii turismului în zonele de munte (șosele, teleferice, pârtii de schi, rețele electrice, eoliene), populaţia de acvile a scăzut mult în ultimul secol. Din cauza reducerii şi distrugerii habitatelor, în Europa de Est specia este într-un ușor declin.

 

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles