Învață

Albăstrelul mare al cimbrișorului
(Maculinea sp.)

Fluturii trec prin mai multe stadii de viață: ou, larvă, pupă și adult. La rândul lor, larvele au mai multe vârste, în funcţie de specie, și suportă mai multe năpârliri pentru a se elibera de corsete şi a putea creşte. Dintre cele peste 300 de specii de fluturi diurni de la noi, patru poartă numele de albăstrei (Maculinea).

Adulții albăstrelului mare al cimbrișorului zboară în perioada iunie-august și își depun ouăle în floarea unei plante numite sorbestrea, plantă care crește pe pajiști cu stufărișuri în apropierea râurilor şi lacurilor. Alte specii de albăstrei folosesc genţiana ca plantă pentru a-şi depune ouăle.

Larvele, în primele trei vârste, se hrănesc cu aceste flori apoi, cu ajutorul unui fir special de mătase pe care și-l secretă singure, coboară pe pământ. Aici, larva secretă o substanță al cărei miros este asemănător cu al larvelor de furnici și, cu ajutorul unor perișori speciali, emite sunete asemănătoare cu ale reginei furnicilor. Mai mult, larva secretă şi niște picături dulci, mult apreciate de către furnici. Astfel, odată ce a atras atenţia furnicilor, larva este introdusă în furnicarul coloniei, unde este hrănită sau unde devine prădător și se hrănește ea însăşi cu larvele furnicilor. După un an sau doi, timp în care larva de albăstrel crește enorm, trece în stadiul de pupă. Printr-o nouă năpârlire, pupa devine adult, părăsește furnicarul și îşi reîncepe ciclul de reproducere.

Având nevoie de trei verigi (fluture, plantă, furnică), acest ciclu de reproducere este foarte vulnerabil. Din cauza reducerii suprafeţelor de pajiști umede prin desecările lacurilor şi râurilor sau prin pășunatul excesiv (acum turmele de oi pășunează tot timpul anului), toate speciile de albăstrei sunt amenințate și incluse pe listele habitatelor care trebuie conservate de către țările membre al Uniunii Europene. Albăstreii sunt considerate „specii umbrelă” şi „specii stindard”, ceea ce înseamnă că prin protecția lor se protejează și alte specii amenințate.

În zona de coline din Transilvania, acolo unde încă se mai practică agricultura tradițională, albăstreii sunt destul de frecvenți, ceea ce permite derularea proiectelor pentru conservarea habitatelor lor.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles