Barza albă
(C. ciconia)
În lumea basmelor, barza aduce sau anunță venirea pe lume a copiilor, fiind simbolul purității, al norocului şi al reînvierii naturii. În vechime, mai ales în Moldova, pe acoperișurile caselor se punea câte o roată de căruţă culcată pentru ca barza să-și facă cuib și să ocrotească familia. În Grecia antică, cine omora o barză putea fi pedepsit cu moartea.
Barza este o pasăre migratoare, care soseşte la noi în ţară primăvara, în martie-aprilie. Îşi face cuiburile în vârful stâlpilor electrici, pe acoperişurile caselor şi pe hornuri, şi le foloseşte ani la rând, chiar decenii. Vrabia îşi face deseori cuib printre crengile din cuibul mare al berzei, care depune până la cinci ouă, pe care le cloceşte o lună de zile. Barza este dependentă de om nu numai prin locul unde îşi face cuibul, dar și prin locurile unde își caută hrana: pășuni și fânețe din apropierea apelor şi terenurilor agricole unde găsește mai ușor peşti, insecte, viermi, șoareci, cârtițe, broaște şi șerpi.
Pe la mijlocul lunii august berzele emigrează în Africa. Pentru că zboară planat, berzele depind de curenții de aer cald, astfel că sunt nevoite să ocolească Marea Mediterană. În funcţie de locul din Europa unde cuibăresc, berzele ajung în Africa zburând peste strâmtorile Gibraltar şi Bosfor, precum şi pe deasupra Peninsulei Sinai. Nu se ştie cu exactitate cum se orientează puii de barză, care formează grupuri separate de adulți, migrând înaintea acestora. Una dintre ipoteze susţine că ar deţine un fel de memorie genetică, moştenită de la părinţi, şi s-ar folosi în orientare de magnetismul Pământului.
Barza este răspândită peste tot în Europa, Africa de Nord şi vestul Asiei. În Polonia se află cea mai mare populaţie de berze, iar la noi se estimează că sunt în jur de 5000. Durata de viață medie a berzelor este de 25 de ani, dar din cauza pesticidelor folosite în agricultură, populaţia de berze a scăzut. În Spania însă, în numai zece ani, numărul perechilor de berze s-a dublat, atingând cifra de 16 000, datorită extinderii unor gropi de gunoi menajer unde au găsit hrană din abundenţă.