Învață

Barza albă
(C. ciconia)

În lumea basmelor, barza aduce sau anunță venirea pe lume a copiilor, fiind simbolul purității, al norocului şi al reînvierii naturii. În vechime, mai ales în Moldova, pe acoperișurile caselor se punea câte o roată de căruţă culcată pentru ca barza să-și facă cuib și să ocrotească familia. În Grecia antică, cine omora o barză putea fi pedepsit cu moartea.

Barza este o pasăre migratoare, care soseşte la noi în ţară primăvara, în martie-aprilie. Îşi face cuiburile în vârful stâlpilor electrici, pe acoperişurile caselor şi pe hornuri, şi le foloseşte ani la rând, chiar decenii. Vrabia îşi face deseori cuib printre crengile din cuibul mare al berzei, care depune până la cinci ouă, pe care le cloceşte o lună de zile. Barza este dependentă de om nu numai prin locul unde îşi face cuibul, dar și prin locurile unde își caută hrana: pășuni și fânețe din apropierea apelor şi terenurilor agricole unde găsește mai ușor peşti, insecte, viermi, șoareci, cârtițe, broaște şi șerpi.

Pe la mijlocul lunii august berzele emigrează în Africa. Pentru că zboară planat, berzele depind de curenții de aer cald, astfel că sunt nevoite să ocolească Marea Mediterană. În funcţie de locul din Europa unde cuibăresc, berzele ajung în Africa zburând peste strâmtorile Gibraltar şi Bosfor, precum şi pe deasupra Peninsulei Sinai. Nu se ştie cu exactitate cum se orientează puii de barză, care formează grupuri separate de adulți, migrând înaintea acestora. Una dintre ipoteze susţine că ar deţine un fel de memorie genetică, moştenită de la părinţi, şi s-ar folosi în orientare de magnetismul Pământului.

Barza este răspândită peste tot în Europa, Africa de Nord şi vestul Asiei. În Polonia se află cea mai mare populaţie de berze, iar la noi se estimează că sunt în jur de 5000. Durata de viață medie a berzelor este de 25 de ani, dar din cauza pesticidelor folosite în agricultură, populaţia de berze a scăzut. În Spania însă, în numai zece ani, numărul perechilor de berze s-a dublat, atingând cifra de 16 000, datorită extinderii unor gropi de gunoi menajer unde au găsit hrană din abundenţă.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles