Bizamul
((Oandatra zibethicus))
Bizamul (sau șobolanul moscat) este un rozător semiacvatic, originar din America de Nord, care a ajuns și în Europa. Are un corp lung de până la jumătate de metru. Blana este brun-cafenie-cenușie, cu două tipuri de păr, un strat moale și dens la bază și un spic mai rar și lung la suprafață, pentru o bună izolare de apă. Coada, lungă, cilindrică la bază şi aplatizată lateral, este solzoasă. Picioarele sunt scurte, cele anterioare au patru degete cu gheare, iar cele posterioare sunt parțial unite.
Este un foarte bun înotător și poate rămâne sub apă până la 17 minute. Își face galerii în malurile râurilor, lacurilor, canalelor de irigații, cu o intrare la suprafață și cu una sub nivelul apei. În Delta Dunării, bizamul îşi construiește platforme plutitoare din trestie și papură (cu intrarea cuibului în apă), folosite şi de pui. Cînd înoată la suprafață, creștetul capului și spinarea rămîn afară din apă, iar cînd se scufundă se ajută de coadă și de picioarele din spate. Are glande odorante cu care-și marchează traseele de înot pe care le urmează atît vara, cît și iarna.
Se hrănește cu plante: papură, nufăr, rogoz, trestie. Este nocturn și nu-și face provizii de hrană. Mai rar, se hrănește și cu broaște, pești, scoici și melci de apă dulce, raci. Ca orice rozător, are o capacitate foarte mare de înmulțire. O femelă poate avea patru cicluri de reproducere pe an, cu cîte şase pui la fiecare ciclu. Puii din primul ciclu se înmulțesc încă din primul an de viață.
La începutul secolului trecut, bizamul a fost adus din Franța, Belgia, Olanda și Cehia ca animal de blană. Scăpînd din crescătorii, s-a răspîndit cu o viteză foarte mare. Prin anii ’30 au apărut crescătorii și la noi în țară, pe rîurile Sebeș, Timiș și Someș, de unde s-a răspîndit treptat în toate rîurile, inclusiv în Delta Dunării. Cu toate măsurile de combatere (distrugerea galeriilor, prinderea în capcane), bizamul a devenit extrem de dăunător, periclitînd integritatea malurilor și, mai ales, a barajelor. (Este dezastruos pentru Olanda, țara canalelor.) În plus, poate schimba configurația vegetației și, indirect, a faunei acesteia. Înmulţirea bizamului s-a redus treptat, fiind vînat de tot mai mulți prădători: șacalul, vulpea, vidra, nurca, eretele de stuf.
Industria blănurilor de bizam este încă înfloritoare în țări ca Rusia și Finlanda, iar carnea de bizam este considerată delicatesă în Statele Unite, Canada, China, Coreea și Japonia.