Învață

Bizamul
((Oandatra zibethicus))

Bizamul (sau șobolanul moscat) este un rozător semiacvatic, originar din America de Nord, care a ajuns și în Europa. Are un corp lung de până la jumătate de metru. Blana este brun-cafenie-cenușie, cu două tipuri de păr, un strat moale și dens la bază și un spic mai rar și lung la suprafață, pentru o bună izolare de apă. Coada, lungă, cilindrică la bază şi aplatizată lateral, este solzoasă. Picioarele sunt scurte, cele anterioare au patru degete cu gheare, iar cele posterioare sunt parțial unite.

Este un foarte bun înotător și poate rămâne sub apă până la 17 minute. Își face galerii în malurile râurilor, lacurilor, canalelor de irigații, cu o intrare la suprafață și cu una sub nivelul apei. În Delta Dunării, bizamul îşi construiește platforme plutitoare din trestie și papură (cu intrarea cuibului în apă), folosite şi de pui. Cînd înoată la suprafață, creștetul capului și spinarea rămîn afară din apă, iar cînd se scufundă se ajută de coadă și de picioarele din spate. Are glande odorante cu care-și marchează traseele de înot pe care le urmează atît vara, cît și iarna.

Se hrănește cu plante: papură, nufăr, rogoz, trestie. Este nocturn și nu-și face provizii de hrană. Mai rar, se hrănește și cu broaște, pești, scoici și melci de apă dulce, raci. Ca orice rozător, are o capacitate foarte mare de înmulțire. O femelă poate avea patru cicluri de reproducere pe an, cu cîte şase pui la fiecare ciclu. Puii din primul ciclu se înmulțesc încă din primul an de viață.

La începutul secolului trecut, bizamul a fost adus din Franța, Belgia, Olanda și Cehia ca animal de blană. Scăpînd din crescătorii, s-a răspîndit cu o viteză foarte mare. Prin anii ’30 au apărut crescătorii și la noi în țară, pe rîurile Sebeș, Timiș și Someș, de unde s-a răspîndit treptat în toate rîurile, inclusiv în Delta Dunării. Cu toate măsurile de combatere (distrugerea galeriilor, prinderea în capcane), bizamul a devenit extrem de dăunător, periclitînd integritatea malurilor și, mai ales, a barajelor. (Este dezastruos pentru Olanda, țara canalelor.) În plus, poate schimba configurația vegetației și, indirect, a faunei acesteia. Înmulţirea bizamului s-a redus treptat, fiind vînat de tot mai mulți prădători: șacalul, vulpea, vidra, nurca, eretele de stuf.

Industria blănurilor de bizam este încă înfloritoare în țări ca Rusia și Finlanda, iar carnea de bizam este considerată delicatesă în Statele Unite, Canada, China, Coreea și Japonia.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles