Învață

Broasca mare de lac
(Rana ridibunda)

Broaștele verzi, spre deosebire de cele brune, sunt legate de mediul acvatic și în afara perioadei de reproducere. Aparent asemănătoare, broaștele verzi n-au dunga întunecată peste timpan și masculii au doi saci vocali externi la colțurile gurii. Cele trei specii de broaște verzi din Europa reprezintă cel mai complex grup de amfibieni: din cauză că fecundația broaștelor este externă, are loc în apă și permite hibridizări, rezultă multe variaţii cromatice și de comportament. De exemplu, broasca mare de lac se încrucișează cu broasca de baltă și rezultă broasca mică de lac, iar urmașii, la rândul lor, se încrucișează cu oricare dintre cele două specii ale părinţilor.

Broasca mare de lac este cea mai mare dintre broaștele europene (15 cm lungime, cu picioarele întinse) și cea mai frecventă în apele dulci de câmpie și deal. Spatele și coapsele sunt de culoare verde brun cenușii, cu pete închise și foarte variate ca mărime, formă și așezare. Sacii vocali ai masculului sunt cenușii. Picioarele posterioare au cinci degete foarte lungi și palmate.

Broasca este foarte frecventă în lacuri, canale, bălți, șanțuri, cursuri line de apă. Preferă malurile cu vegetație (trestie, papură), unde stă la soare și la cel mai mic pericol sare în apă. Stă pe frunzele late de nufăr sau pluteşte în apă cu ochii bulbucați la suprafață. Se hrănește cu insecte acvatice și terestre (libelule, țânțari, gândaci), moluște, râme, larve, pești, pe care le capturează în așteptare sau prin salturi spectaculoase. Este foarte rezistentă la ape poluate, iar capacitatea mare de înmulțire dă stabilitate populațiilor de broaște, chiar dacă sunt folosite ca material didactic în universități, pentru experimente ştiinţifice sau în gastronomie (numiţii „pui de baltă”).

Perioada de reproducere începe primăvara, când masculii se luptă pentru teritoriu și pentru ierarhie. Femela depune 10 000 de ouă în serii de câteva sute pe fundul apei. Mormolocii trăiesc individual în vegetația de pe margine. Maturitatea sexuală este atinsă abia după doi ani. Hibernează în mâlul apei, foarte rar în pământ. Broasca mare de lac trăieşte până la 10 ani.

Broasca mare de lac trăieşte în aproape toată Europa și Asia până în Kazakhstan și Iran. În unele țări a fost introdusă intenționat (Anglia, Elveția, Spania), dar și neintenționat, prin mormolocii duși împreună cu peștii pentru popularea unor bazine acvatice (Kamchatka, Siberia, Kazakhstan). Prădătorii speciei sunt păsările de apă, peștii răpitori, țestoasele şi șerpii.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles