Învață

Broasca roșie de munte
(Rana temporaria)

Broasca roșie de munte este una dintre cele mai comune specii de amfibieni din Europa. Este o broască adaptată la clima rece și umedă, trăieşte în Siberia şi ajunge la Cercul Arctic. La noi este mai frecventă în pădurile de amestec și de conifere, unde poate ajunge până la 2000 m altitudine.

Face parte din categoria broaștelor brune, adică a celor care, în afara perioadei de reproducere, trăiesc pe uscat. Capul este lat și botul rotunjit, peste ochi și timpanele urechilor trece o bandă maro închisă, iar de-a lungul părților laterale din spate are câte o creastă. Picioarele posterioare sunt mai scurte, au palmură parțială, sunt folosite la înot și la mersul prin salt. Culoarea pielii este este foarte variată, de la brun roșcat, la gălbui închis, cu pete cafenii sau negre pe partea dorsală și alb cenușie, ventral. Pielea are multe glande mucoase, care o umezesc permanent, deoarece respiră prin piele, chiar dacă are și plămâni.

Broasca de munte începe reproducerea odată cu dezghețul pâraielor, când masculii formează aglomerări și emit sunete puternice cu ajutorul a doi saci vocali faringieni, prin care cheamă femelele. Are loc o împerechere falsă: masculul încalecă femela, aceasta elimină ouăle în apă, după care masculul le fertilizează cu spermă. O femelă depune până la 2000 de ouă, fiecare ou fiind învelit într-un strat de gelatină. Gelatina se umflă în contact cu apa și ridică ouăle la suprafață, pentru a profita de căldura soarelui. Din ouă ies niște larve (mormoloci) de culoare neagră, care se hrănesc cu alge și reziduuri. La început, mormolocii sunt un fel de pești, deoarece au înotătoare și branhii pentru respirație, dar după câteva luni își pierd coada, le cresc patru picioare şi astfel se transformă în broaște.

Broasca adultă trăiește în păduri, fânețe, căutând umbra și umezeala și se hrănește cu insecte și larvele lor, cu viermi de pământ, păianjeni, melci. Toamna se scufundă în mâl sau în apă, sub nivelul de îngheț și hibernează peste iarnă. Mormolocii sunt hrană pentru pești și alte animale acvatice, iar broaștele adulte sunt prădate de ciori, stârci, berze, bufnițe, vidre, mistreți, dihori.

Numele științific al speciei este Rana temporaria în baza unei credințe vechi că orăcăitul anunță ploaia. Deşi nu a fost dovedit științific, la munte e bine să ţii cont de orăcăitul broaștei.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles