Broasca roșie de munte
(Rana temporaria)
Broasca roșie de munte este una dintre cele mai comune specii de amfibieni din Europa. Este o broască adaptată la clima rece și umedă, trăieşte în Siberia şi ajunge la Cercul Arctic. La noi este mai frecventă în pădurile de amestec și de conifere, unde poate ajunge până la 2000 m altitudine.
Face parte din categoria broaștelor brune, adică a celor care, în afara perioadei de reproducere, trăiesc pe uscat. Capul este lat și botul rotunjit, peste ochi și timpanele urechilor trece o bandă maro închisă, iar de-a lungul părților laterale din spate are câte o creastă. Picioarele posterioare sunt mai scurte, au palmură parțială, sunt folosite la înot și la mersul prin salt. Culoarea pielii este este foarte variată, de la brun roșcat, la gălbui închis, cu pete cafenii sau negre pe partea dorsală și alb cenușie, ventral. Pielea are multe glande mucoase, care o umezesc permanent, deoarece respiră prin piele, chiar dacă are și plămâni.
Broasca de munte începe reproducerea odată cu dezghețul pâraielor, când masculii formează aglomerări și emit sunete puternice cu ajutorul a doi saci vocali faringieni, prin care cheamă femelele. Are loc o împerechere falsă: masculul încalecă femela, aceasta elimină ouăle în apă, după care masculul le fertilizează cu spermă. O femelă depune până la 2000 de ouă, fiecare ou fiind învelit într-un strat de gelatină. Gelatina se umflă în contact cu apa și ridică ouăle la suprafață, pentru a profita de căldura soarelui. Din ouă ies niște larve (mormoloci) de culoare neagră, care se hrănesc cu alge și reziduuri. La început, mormolocii sunt un fel de pești, deoarece au înotătoare și branhii pentru respirație, dar după câteva luni își pierd coada, le cresc patru picioare şi astfel se transformă în broaște.
Broasca adultă trăiește în păduri, fânețe, căutând umbra și umezeala și se hrănește cu insecte și larvele lor, cu viermi de pământ, păianjeni, melci. Toamna se scufundă în mâl sau în apă, sub nivelul de îngheț și hibernează peste iarnă. Mormolocii sunt hrană pentru pești și alte animale acvatice, iar broaștele adulte sunt prădate de ciori, stârci, berze, bufnițe, vidre, mistreți, dihori.
Numele științific al speciei este Rana temporaria în baza unei credințe vechi că orăcăitul anunță ploaia. Deşi nu a fost dovedit științific, la munte e bine să ţii cont de orăcăitul broaștei.