Învață

Calul din deltă

În Delta Dunării trăiesc, în deplină libertate, aproximativ 4.000 de cai sălbatici. Fiecare herghelie este formată din câteva zeci de cai, uneori mai mult de o sută şi e condusă de un armăsar. Cele mai multe herghelii se află în Letea, restul trăind în Caraorman, pe Insula Sahalin sau în alte grinduri din deltă, adică zone înalte de pământ care nu se inundă atunci când cresc apele.

De unde au apărut aceşti cai sălbatici? Lipovenii, cei mai vechi locuitori ai Deltei, deși erau barcagii și pescari, au adus cu ei şi cai, atunci când s-au stabilit aici fugind din Rusia de reformele religioase ale ţarului Petru cel Mare. Mult mai târziu, în perioada comunistă, în Deltă au existat ferme de cai ce furnizau carne pentru export, mai ales în Italia. Prin anii ’80, la o asemenea fermă din Sfântu Gheorghe a apărut o boală virală, febra aftoasă, și caii au fost lăsați în libertate. Cei care au supraviețuit bolii, împreună cu caii abandonaţi de localnicii Deltei mutaţi la oraş, sunt strămoşii actualilor cai sălbatici.

Cei care au rezistat secetei și căldurii verilor, precum și frigului iernii, s-au sălbăticit în timp. Au căpătat un instinct de turmă, s-au organizat în herghelii, au devenit mai rezistenţi şi au început să folosească ca hrană vegetația aspră de stepă. Dar caii sălbatici nu reprezintă o rasă distinctă. Fiind robuşti, înalţi şi cu alură zveltă, se pare că aceşti cai care trăiesc în libertate în Delta Dunării sunt, totuşi, un amestec între rasa Huțul și calul arab. Calul Huțul este singura rasă românească, formată în pădurile Bucovinei, şi are o mare rezistență la frigul iernii. (Rasa Huţul se menține acum în herghelia Lucina din judeţul Suceava). Calul arab este adaptat la căldura și nisipul deşertic, astfel că secretul supraviețuirii calului sălbatic din Deltă este împerecherea de-a lungul timpului a acestor două rase.

Soarta acestor cai sălbatici rămâne însă o problemă controversată din cauza faptului că habitatul lor face parte din cea mai protejată arie naturală din România. În acest moment există trei propuneri de rezolvare a problemei:

1) Iubitorii animalelor susţin menținerea lor în deltă, caii fiind animale frumoase care favorizează ecoturismul. Asemănările izbitoare dintre celebrul cal de Camargue (care trăieşte în Delta Ronului din Franţa) și calul nostru au fost observate de către cercetătorii francezi încă de la începutul secolului trecut.

2) Biologii, şi mai ales botaniștii, arată însă efectul negativ, uneori dezastruos, al prezenței cailor în Pădurea Letea, zonă strict protejată din Deltă. Între zonele împădurite există suprafețe mari cu dune de nisip, unde crește una dintre cele mai protejate și mai importante, din punct de vedere științific, plante din Deltă: cârcelul (Ephedra distachya). Caii consumă această plantă, precum şi ramurile copacilor tineri şi lianele și, astfel, periclitează regenerarea pădurii.

3) Activiştii pentru mediu susţin însă vaccinarea, sterilizarea și menținerea unui număr controlat de cai care să influențeze într-o cât mai mică măsură echilibrul natural al habitatului.

Pentru a armoniza aceste puncte de vedere diferite, Administrația Rezervației Biosferei din Delta Dunării a izolat Pădurea Letea cu un gard de sârmă, dar aceasta este doar o soluţie de moment.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles