Măceșul
(Rosa canina)
Trandafirul a fost creat de om prin selecție artificială din măceș. Măceșul este un arbust care creşte până la şase metri înălțime, izolat în pajiști sau la marginea pădurilor. În pădure crește mult mai înalt, cățărându-se pe arbori, ca să ajungă la lumină. Pe corzi are spini arcuiți, frunze palmate și flori cu cinci petale. Denumirea științifică de Rosa canina face aluzie la spinii asemănători cu caninii câinilor, dar denumirea vine de la credința vechilor greci că rădăcina de măceș vindecă mușcătura câinelui turbat. Numele englezesc, Dog rose, are aceeași conotație. Printre nenumăratele soiuri de trandafir create din măceş se numără și Rosa canina assisiensis, singura care nu are spini.
Măceșul este o plantă sălbatică răspândită în toată Europa, nord-vestul Africii și vestul Asiei. Are flori de culoare roz sau albă şi fructul, globulos, bogat în vitamin C, de culoare roșie. În măceaşă se găsesc un număr mare de semințe, acoperite cu o pâslă de țepi aspri. Fructele rămân atașate de plantă iarna și sunt o sursă de hrană de supraviețuire pentru specii de păsări care nu migrează (măcăleandrul, mierla neagră, sturzul de vâsc, sturzul viilor). Totodată, aceste păsări sunt principalul mijloc de răspândire a măceșului. În bucătăria tradițională transilvană măceșele sunt folosite în prepararea gemului.
Ameliorarea miilor de soiuri și hibrizi de trandafiri a avut ca scop creșterea numărului de petale ale florii, o paletă cât mai largă de culori ale acestora și obținerea unei game cât mai variate de mirosuri. Uleiul de trandafiri, apreciat în industria parfumurilor, se obține prin topirea petalelor (pentru un gram este nevoie de circa 2 000 de flori). Bulgaria este unul din cei mai mari furnizori de produse din trandafir.
Trandafirul a fost simbolul a două case aristocrate englezești rivale, York (alb) și Lancaster (roșu), de la care ne-a rămas conflictul armat numit Războiul celor două Roze. Regele Henric al VIII-lea a unit cele două simboluri, care sunt și astăzi însemnele Marii Britanii.