Învață

Râsul
(Lynx lynx)

Râsul este cea mai mare pisică din Europa. Animal nocturn, trăieşte solitar şi rareori poate fi văzut de om. Are corpul zvelt și puternic, o înălțime de 60-75 cm şi o greutate de 30 kg, iar urechile se prelungesc cu câte un smoc de peri negri. Culoarea blănii este gălbui-brună, iar majoritatea râșilor au pete roșii și chiar negre pe spate, pe părțile laterale și mai ales pe picioare. Râsul are picioarele relativ lungi şi puternice, terminate cu gheare retractile. Urma sa lăsată în noroi sau zăpadă este inconfundabilă: cele 4 degete și călcâiul formează un desen rotund, cu un semn mic, suplimentar, în spate. Auzul și văzul sunt simțurile sale cele mai acute.

Râsul este simbolul prădătorului prin excelență. Preferă pădurile de conifere, cu suprafețe mari și cât mai departe de așezările omenești. Își face culcușul în scorburile copacilor batrâni, în crăpăturile stâncilor sau folosește galeriile bursucilor. În general, prădătorii mențin vigoarea speciilor din pădure prin eliminarea, mai ales, a animalelor slabe, bolnave sau bătrâne, dar râsul atacă fără excepţie. Felul prăzii sale depinde de zona geografică unde trăiește. La noi râsul prinde căprioare (jumătate din hrană), iepuri, capre negre, cerbi, mistreți, jderi, pârși și alte rozătoare sau păsări precum cocoșul de munte şi bufnița. Râsul practică vânătoarea pasivă, adică așteaptă vânatul pe stânci sau în copaci și se aruncă asupra lui. Uneori folosește și urmărirea discretă. Foarte rar mănâncă animale moarte sau domestice (precum oile). Prada este târâtă câteva sute de metri de la locul uciderii și consumată sau îngropată în zăpadă. Teritoriul de acţiune al unui râs poate ajunge până la 500 km².

Împerecherea are loc între lunile ianuarie-martie şi femela fată o singură dată pe an, de obicei 2-3 pui, în perioada mai-iunie. Puii se nasc orbi și fără blană și sunt alăptaţi aproape jumătate de an. Chiar dacă este solitar, masculul aduce hrană mamei și puilor în primele luni de la nașterea lor. Un râs trăieşte în jur de 15 ani.

Râsul este răspândit în Scandinavia, Europa Centrală și de Est și pe o arie imensă în Asia (pădurile Siberiei și Asia Centrală). La noi în țară este răspândit mai ales în pădurile Carpaților Orientali, dar și în Munții Apuseni. În baza observațiilor directe și a accidentelor pe șosele, s-a observat că râsul a coborât și în zonele de deal, chiar și la câmpie, precum și în apropierea așezărilor omenești. La noi în țară trăiesc cam 2.000 de râși, dar estimările sunt dificil de făcut din cauza vieții lor retrase. Este posibil ca numărul lor să fie mai mare.

Fii la curent cu ultimele noutăți din

CONSIMTAMANT

In conformitate cu dispozitiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), Auchan Romania SA are obligatia de a prelucra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate mai jos, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana.

Auchan Grup, impartasit la nivelul tarilor din UE unde este prezent, prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, colectate direct de la dumneavoastra, prin mijloace automatizate/manuale.

Scopul prelucrarii datelor cu caracter personal este marketing direct, care se realizeaza prin email si/sau sms si/sau aplicatie mobila.

Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre Auchan Romania SA, in calitate de operator, inregistrat in Registrul de evidenta a prelucrarii de date cu caracter personal, si comunicarea cu dumneavoastra, autoritati publice centrale/locale, autoritatea judecatoreasca, organe de urmarire penala si alte institutii abilitate de lege sa solicite informatii. Auchan Romania SA utilizeaza servicii asigurate de catre partenerii de marketing direct cu activitate in Uniunea Europeana si de catre provideri autorizati care respecta politica Regulamentului European pentru protectia datelor cu caracter personal, atat in cadrul Uniunii Europene cat si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. In cazul selectiei de provideri de servicii IT cu activitate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Auchan garanteaza ca acestia sunt certificati "Privacy Shield" si sunt considerati de catre Comisia Europeana ca furnizand un nivel adecvat de protectie, iar transferurile catre companiile americane sunt protejate de protectia datelor, fara a trebui sa respecte nici o alta conditie specifica transferurilor transfrontaliere. Lista companiilor care adera la "Privacy Shield" este disponibila pe acest site web : https://www.privacyshield.gov/welcome.

Conform Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiati de dreptul de acces, la rectificare, la stergerea datelor, la restrictionarea prelucrarii, la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie si de dreptul de a nu fi supus unei proces individual automatizat. Totodata, aveti posibilitatea de a va adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu sediul in Bucuresti B-dul G-ral. Gheorghe Magheru, Nr 28-30, Sector 1, cod postal 010336.

Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa transmisa prin utilizarea serviciilor postale la Str. Brasov nr. 25, Sector 6, etaj 4, in atentia Departamentului Inovatie sau prin utilizarea serviciilor de posta electronica la adresa contact@auchan.ro.

Informatii suplimentare referitoare la activitatile de prelucrare a datelor cu caracter personal puteti obtine consultand pagina noastra de internet romania.auchan.ro, sectiunea Protectia Datelor Personale.

Acest consimtamant este valabil 2 ani de la ultima interactiune cu marca Auchan, in conditiile in care dumneavoastra nu va exercitati un alt drept care sa anuleze scopul acestui consimtamant.

Am ințeles